Odabir automobila, bilo da je u pitanju kupovina ili biranje u rent a car radnjama, često nije lak posao. Naravno, ono što nam i te kako pomaže da se odlučimo jesu naši afiniteti i lične simpatije. Međutim, postoji još niz nepisanih pravila i sugestija koje uvek treba imati u vidu kada je reč o biranju automobila. Uvek je samo na vama da li ćete se odlučiti za manje ili veće, sporije ili brže, ali konačni bilans može pokazati da ste pogrešili. Najpre kada je reč o kupovini. Zbog toga uvek imajte na umu da vozilo koje odaberete nije samo prevozno sredstvo, već u svakom momentu i pogledu reprezent celokupne vaše ličnosti. I dakako vašeg novčanika. Krenimo redom.

Terenci –  između gradskih lepotica i vanasfaltnih predatora

Ukoliko ste ljubitelji off – road vožnje, i planirate da svojim automobilom obilazite područja u kojima su asfaltirani putevi misaona imenica ili igrom slučaja, zbog ljudskog nemara, postali prošlost, odluka je jasna. SUV vozila koja u kolokvijalnom rečniku neretko nazivamo džipovima i jesu napravljena da bi zadovoljila potrebe onih nešto malo više divljih vozača. SUV vozila su danas postala stvar prestiža pa tako vrlo često na ulicama u usijanom asfaltu viđamo poziranja u automobilima stvorenim za “krčenje“ šumskih puteva. No, avaj, ne može se baš zameriti ni onima koji žele da ih moćne mašine prezentuju u gradu. SUV od sport utility vehicle naziv je svih vozila koje na putu nehotice okarakterišemo kao džip. Jasno je da je neoficijelno ime došlo od najboljeg svetskog proizvođača SUVijeva. Reč je svakako o Jeepu. Kada smo kod njega, model Wrangler rubicon hard rock je nesumnjivo najjači model među šumskim vozilima – predatorima. Što se pak tiče ostale liste tu bi se najverovatnije našli još i Toyota for runner TDR pro, Nissan Xterra Pro-4x, neizostavna Toyota Land Cruiser,Land Rover – Rang Rover i vozilo koje nikako ne možemo izostaviti. Da, u pravu ste, reč je o Mercedes Benzu G500.

 

Porodična idila na četiri točka

Izabrati dobar porodični automobil koji će biti ekonomičan, a pritom pokriti i mnoge druge zahteve koji se očekuju od porodičnog automobila nimalo nije lak posao. Da bi se izbegao porez na luksuz, svi automobile ispod 2000 kubika ulaze u ovu kategoriju. Među njima naravno ima većih i manjih potrošača, a mi smo izdvojili neka od vozila u rangu između 1500-1700 kubika koji često na otvorenom ne prelaze 6 litara na 100km. U gradskoj vožnji optimalna potrošnja je oko 7,5 litara. Najmanji potrošač u ovoj klasi je Folksvagenov Golf sa prosečnom potrošnjom od svega 4,1. Citroen C4 će Vas takođe prijatno iznenaditi, dok je Seat Ibiza definitivno jedan od najmanjih potrošača u ovoj kategoriji vozila. Ne prelazeći u proseku ni 4l, približava se najisplativijim vozilima. Na ovoj listi našli bi se još i Tojota Prius kao i neki modeli Volvo automobile.

Priču o automobilima ne možemo završiti, a da ne pomenemo i one automobile koji se među poslovnima pokazuju kao umereni potrošači. Karavani i luksuzniji automobile često prelaze 2 hiljade kubika. Ali i među takvim automobilima mogu se naći oni koji nisu prezahtevni kada su cene u pitanju. Iako je registracija za ove automobile veća od svakog proseka, postoje oni koji potroše između 7 do 10 l, što je za kubikažu poput njihove podnošljivo. Reč je o Renou grand Scenic, Škodi Oktaviji, pojedinim modelima Audija kao i Volvo S30 i S40.

Kamile u svetu žednih

 

Jedan od najpresudnijih faktora prilikom kupovine ili iznajmljivana automobile neretko je i potrošnja automobila. Niko ne voli da bude zavistan od naftnih i benzinskih stanica, i da novčanik bude rob požudnih rezervoara. Zbog toga se većina ljudi odlučuje za manje ili srednje potrošače, a u zavisnosti od automobile i njegove namene, odlučuju se za pojedine modele koje i mi ovde kao reprezente male potrošnje izdvajamo. Među malim, gradskim automobilima, onim koji ostavljaju utisak brže i funkcionalne gradske vožnje, nekoliko se vozila pozicioniralo visoko. Reč je o automobilima čija kubikaža ne prelazi 1300 kubika. Zapremina motora svakako ne ide ispod 1000 centimetara kubnih. Među ovakvim automobilima ističu se Fiat PandaVW Polo i Chevrolet Aveo. Ljubitelji simpatičnijeg dizajna svakako će se radije opredeliti za Mini Cooper ili francuski Reno Twingo, Pežo 107 kao i Citroen Saxo. SmartForTwo je definitivno najekonomičniji dok se na ovoj listi mogu naći pojedini VW Polo modeli. Svi ovi automobile troše između 4 i 5 litara na sto kilometara.