Planina Golija, jedno od najlepših mesta u ovom evropskom delu, kategorisana je kao specijalan rezervat biosfere i pod zaštitom UNESKA. Prve kategorije, proglašena je 2001. godine kao prirodno dobro. Najviša planina jugozapadnog dela Srbije, sa Jankovim kamenom, najpoznatijim vrhom čija nadmorska visina iznosi 1.833 metara. Razvoju Golije doprinosi veliki broj prirodnih staza za zimske sportove, trenutno u razvoju.

Skijališta Srbije, JP koje je izradilo prvu fazu razvoja skijališta na Goliji, inicirala je činjenica da ima mnogo snežnih dana u godini. Kada su zime jake, sneg može da se zadrži i do juna meseca. Letnji sadržaji uključuju pešačku turu zdravlja, dugu 4.8 km, kroz predele koji su neopisivo divni. Za entuzijaste i fizički spremne goste, tu je staza dugačka 60 km sa visinskom razlikom od 650 metara.

Reke Studenica i Moravica, jezera, i slapovi na reci Izubri, obavezni su delovi Golije. Planina je prepuna prirodnih izvora sa pijaćom vodom. Rimski most iz doba Nemanjića i jezero “Nebeska suza” u Okruglici, na nadmorskoj visini od 1.495 metara, samo su neki od bisera Golije.

Daićko jezero (Tičar), okruženo visokom i gustom četinarskom šumom, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.500 metara. Jezero se postepeno smanjuje jer obrasta travom, a prirodni je fenomen oko kojeg se vezuju veliki mitovi.

Košaninovo jezero, poznato je mesto ispod Crepuljnika, ime je dobilo po poznatom botaničaru akademiku dr Nedeljku Košaninu.

Golija je izvor lepote i zdravlja, sa preko 100 vrsta lekovitog bilja, četinarskim šumama i retkim vrstama životinja. Raj je za lovce i ribolovce. Golija je bila čuvana od ljudi koji su znali i uživali u njoj. Poslednjih godina, rast izgrađenih objekata ubrzan je, ali pod regulacijom urbanističkih projekata.

Golija je vrlo gostoprimljiva planina, spremna da pokaže sve svoje lepote onima koji uživaju u njoj. Na njoj će vas oduševiti preljubazni domaćini sa manirima ljubitelja prirode.

Ukoliko želite da istražite sve ove lepote Golije, naša Rent a car agencija stoji vam na raspolaganju, omogućavajući vam jednostavan i udoban pristup ovoj predivnoj turističkoj destinaciji.

 

KONTAKT INFORMACIJE