Srediste srpske prestonice, na ušću reka Save i Dunava, zauzima veličanstvena tvrđava oko koje je izgrađen i razvijen sadašnji Beograd.

Na ovom strateški važnom mestu prvi su utvrđenje podigli Kelti, pre nego što je u 2. veku ovde bio smešten stalni vojni logor IV Flavijske legije. Beogradska tvrđava više puta je rušena i obnavljana. Njom su vladali i Vizantinci, i Mađari, kao i srpski kraljevi, a vekovima su se oko nje borili Turci i Austro-Ugari.

Burana istorija utvrđenja ostavila je trag na njenoj arhitekturi, te ovde možete videti rimske zidine sa srpskim bedemima na vrhu, a preko njih turske i austrijske fortifikacije.

Beogradska tvrđava doživela je pravi procvat u 15. veku, za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića, kada je Beograd ojačan utvrđenjima Gornjeg i Donjeg grada.

Elemente baroka možete videti i na bogato ukrašenoj kapiji Karla VI u Donjem gradu. U ovom delu nalazi se i Kula Nebojša, dobro očuvana topovska kula, podignuta u 15. veku kako bi štitila ulaz u pristanište. Sa vremenom je kula pretvorena u zatvor u kojem su boravili mnogi srpski ustanici i borci protiv Turaka, kao i čuveni grčki revolucionar i pesnik Riga od Fere koji je u njoj i umro.

Unutar tvrđave nalazi se i veliki park Kalemegdan, omiljeno šetalište Beograđana i gostiju. Na ovom polju nekada su se dočekivali neprijatelji, zbog čega ime parka predstavlja kovanica turskih reči kale (što znači grad) i megdan (što znači polje).

U okviru ovog prostranog parka nalazi se pregršt sadržaja za posetioce. Ljubiteljima umetnosti preporučujemo da obiđu Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić” kao i Muzički paviljon, dok će ljubitelji životinja uživati u poseti Zoološkom vrtu.

Na Kalemegdanu se nalazi i Vojni muzej sa mnoštvom eksponata, dok je Prirodjački muzej smešten u nekadašnjoj zgradi straže.

Igračišta za decu, sportski tereni, kao i restorani, upotpuniće vam boravak u ovom očaravajućem utvrđenju.

Ako želite da istražite ovu istorijsku znamenitost, naša rent a car agencija Inex Lux Beograd vam stoji na raspolaganju, omogućavajući vam lako i udobno stizanje do Beogradske tvrđave i drugih atrakcija u gradu.

KONTAKT INFORMACIJE

Fotografija preuzeta sa:https://www.serbia.travel/vidi-srbiju/kultura/tvrdjave/beogradska-tvrdjava