Niš je najveći grad u jugoistočnoj Srbiji i sedište Nišavskog upravnog okruga. Na području Grada Niša je, prema popisu iz 2011, živelo 260.237 stanovnika, dok je u samom naseljenom mestu živelo 183.164 stanovnika,[1] pa je tako po broju stanovnika Niš treći grad po veličini u Srbiji (posle Beograda i Novog Sada). Procenjuje se da aglomeracija Niša ima preko 400.000 stanovnika.

Nalazi se 237 kilometara jugoistočno od Beograda na reci Nišavi, nedaleko od njenog ušća u Južnu Moravu. Grad Niš zauzima površinu od oko 596,73 km², uključujući Nišku Banju i 68 prigradskih naselja.

Niš je bio administrativni, vojni i trgovinski centar različitih država i carstava kojima je, tokom svoje duge istorije, pripadao. Na prostoru današnjeg Niša, u antičkom gradu Naisu rođeni su rimski carevi Konstantin Veliki i Konstancije III.[2] Geografski položaj Niša učinio ga je strateški važnim i time primamljivim gradom za mnoge osvajače. Tokom istorije, teritorijom na kojoj se današnji grad nalazi prošli su Dardanci, Tračani, Iliri, Kelti, Rimljani, Huni, Avari, a zatim i Vizantinci, Srbi, Bugari i Osmanlije. U više navrata grad su zauzimali Mađari i Austrijanci. Od Turaka je oslobođen 1878. godine i od tada se ponovo nalazi u sastavu Srbije, s kratkim prekidima u toku Prvog i Drugog svetskog rata, kada je bio pod okupacijom. Uticaj različitih naroda koji su živeli na teritoriji današnjeg grada Niša primećuje se u kulturnom nasleđu grada, pre svega u njegovoj arhitektonskoj raznovrsnosti.

Saobraćajna infrastruktura na teritoriji Niša ga čini raskrsnicom kopnenog i vazdušnog saobraćaja Balkana, (pogotovo zbog intenzivnog saobraćaja ka Turskoj i Grčkoj) i zbog toga što se na teritoriji Niša nalazi međunarodni aerodrom Konstantin Veliki, koji nosi međunarodnu oznaku INI. Važan je privredni, univerzitetski, kulturni, verski i politički centar Srbije. Niški univerzitet, osnovan 1965. godine, ima 13 fakulteta i oko 30.000 studenata, a grad je i sedište Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Tokom prethodne godine, Niš je posetilo skoro 76.000 turista, što je povećanje od 10 % u odnosu na 2014. godinu. Od tog broja, preko 41.000 su stranci.

Niš je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležio i nešto manje od 150.000 noćenja, što je 13,8 % više nego pretprošle godine.

Ovim se, prema rečima direktora Turističke organizacije Niš Uroša Parlića, nastavlja trend povećanja broja turista koji postoji od 2013. godine.
Prema njegovim rečima, ove aktivnosti podrazumevaju afirmaciju Niša kao dobre turističke destinacije, pre svega na raznim sajmovima i festivalima poput “Guče”, kao i kroz promocije Niša na tržištima odakle se očekuje najveći broj turista – Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, ali i Rusiji.

Od manifestacija koje su doprinele turističkoj poseti, a kojima je TON bio pokrovitelj, partner ili organizator, Parlić između ostalog navodi i Nebesku trku (Skyrace) “Sokolov put”, Svetosavski sajam knjiga, “Nišville”, “Dane bureka”, takmičenje u pripremanju zimnice “Izađi mi na teglu”…