У самом центру града Ниша, на обали реке Нишаве налази се добро очувана турска тврђава из 18. века. Снажне зидине утврђења изграђене су од камена из оближњег Хумског мајдана, на темељима римских, византијских и српских средњевековних утврђења, уз коришћење остатака материјала из ранијих епоха. Утврђење је обогаћено и елементима арапске архитектуре.

Недалеко од улаза у тврђаву налази се и амам, турско купатило из 15. века. Да би се утврђење што боље сачувало од непријатеља, око тврђаве је прокопан одбрамбени канал који се некада пунио водом из оближње реке. Делови тог канала и данас окружују северни део тврђаве и подсећају на нека давна времена.

Унутар зидина некада се налазило развијено насеље, са библиотеком, дућанима, касарном и другим војних објектима. Данас овде можете видети добро очувану џамију Бали-бега, неколико барутана, Арсенал… У некадашњој џамији са квадратном основом и куполом данас се налази галерија, док се на летњој позорници унутар тврђаве одржава велик број културних догађаја.

Један од најлепших примера турског средњевековног градитељства у Србији, обогаћен је и елементима арапске архитектуре. У тврђаву се улазило кроз четири капије назване Стамбол, Београдска, Видинска и Велика, а које су и данас изузетно добро очуване. Унутар тврђаве се налази и велики парк Калемегдан, омиљено шеталиште грађана и гостију.

KONTAKT INFORMACIJE

Fotografija i tekstualni materijal preuzeta sa:https://www.serbia.travel/vidi-srbiju/kultura/tvrdjave/niska-tvrdjava