Lukovska banja se nalazi na istočnim padinama Kopaonika, udaljena 101 km od Niša i 297 km od Beograda. Banja se nalazi na 681 m nadmorske visine što je ujedno čini najvišom banjom u Srbiji. Ima 37 termomineralnih izvora sa temperturom vode od 35-69,5 C.

U banji se uspešno leče hronične upale, reuma, degenerativna oboljenja kičme (aritroza, spondiloza i deformativne spondilartroze, lumboišijadikus, pariartitis – sindrom bolnog ramena), kao i povrede na koštano-zglobnom sistemu.

Lukovska banja je značajan balneološki i klimatski centar zdravstvenog turizma i posluje u sastavu A.D. „Planinka“ iz Kuršumlije u čijem sastavu se nalazi hotel „Kopaonik“ sa restoranom i medicinsko-terapeutskim delom, sa lekarskom ordinacijom, odeljenjem za hidroterapiju, elektro terapiju, blatnu terapiju i ručnu masažu kao i zatvoren bazen sa lekovitom vodom za rekreaciju i rehabilitaciju. U sastavu hotela je i depadans „Mladost“, kao i novo banjsko kupatilo „Šljivak“ i uređeni banjski izvor u Gornjoj banji. Oni koji dođu sigurno će se odmoriti i oporaviti, bilo da koriste lekovitost vode, bilo da krenu u pešačku avanturu kroz šume Kopaonika do sela Štava i crkve Svete Mine ili crkve Svetog Đorđa ili krenu stazama zdravlja. Nezaobilazan lokalitet za posetu je svakako Đavolja varoš, „okamenjeni svatovi“ koji gordo stoje i prkose vremenu.

IL / visitserbia.org.rs
foto: lukovskabanjasmestaj.com