Vrnjačka Banja, poznata po lekovitim izvorima, nudi sedam poznatih izvora mineralnih voda. Centralno je smešten izvor “Topla voda”, dok se “Snežnik” nalazi u zoni Vrnjačke reke. Na drugoj strani, “Slatina” pruža svoje blagodeti u zoni Lipovačke reke. U banjskom parku, na pola puta između “Snežnika” i “Slatine”, leži izvor “Jezero”. Blizu ušća Lipovačkog potoka u Lipovačku reku, otkriva se “Beli Izvor”. “Borjak” se proteže 700 m uzvodno uz korito Vrnjačke reke, dok se “Vrnjačko Vrelo” prikazuje na polovini magistralnog puta Kraljevo – Kruševac.

Od ovih izvora, četiri se koriste za balneološku terapiju: “Topla voda”, “Snežnik”, “Slatina” i “Jezero”, dok se “Voda Vrnjci” i “Vrnjačko Vrelo” flaširaju kao mineralne vode. “Topla voda” je najstariji i najpoznatiji izvor, poznat još od praistorije. Hemijsku analizu prvi je izvršio baron Herder 1835. godine. Osnivanjem “Osnovatelnog fundatorskog društva kiselo vruće vode u Vrnjcima”, započinje nova era.

“Snežnik” je otkriven krajem 19. veka, ali je tek posle Prvog svetskog rata počeo da se koristi. “Slatina”, takođe poznata od kraja 19. veka, doživela je rekaptažu 1937. godine. “Jezero”, otkriveno 1978. godine, predstavlja termomineralni izvor s modernom bivetom pored jezera.

Kao važan deo turističke ponude Srbije, naša renomirana agencija “Rent-a car Inel Lux” posvećena je vašem udobnom i pouzdanom putovanju. Otkrijte lepote Vrnjačke Banje sa nama!

KONTAKT INFORMACIJE