Specijalni rezervat “Uvac” je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Centralnu morfološku celinu rezervata predstavlja kanjonska dolina reke Uvac sa dolinom njenih pritoka. Jedinstveni zagrljaj prirode, prožimanje vode i kopna koje ih okružuje, kratak je opis tri prelepa jezera: Uvačkog, Zlatarkog i Radoinjskog. Nastala su delimičnim potapanjem doline moćne planinske reke Uvac i izgradnjom tri brane.

Specijalni rezervat prirode “Uvac” bogat je skaršćenim površinama u kojima su brojni kraški oblici: kraške površi, uvale, vrtače, okapine, prerasti, pećine i jame. Posebna vrednost kanjonskih delova doline su uklješteni meandri čiji rtovi imaju relativnu visinu i do 100m. Lepota rečima neizreciva, samo poziv i savet – stati, pa gledati! Pećine su brojne i po veličini variraju od potkapina do najvećeg do sada poznatog pećinskog sistema u Srbiji, Ušačkog pećinskog sistema (6.185m).

Deo klisure reke Uvac na mestu zvanom Pavlovića Brod prvi put je zaštićen 1971. godine kao Specijalni rezervat prirode sa površinom od 267 hektara. 1995. godine zaštita je proširena na površinu od 2.717 hektara, a izmenama od 2006. godine rezervat je proširen na sadašnjih 7.543 hektara.

Staranje o Specijalnom rezervatu prirode “Uvac” povereno je Fondu za zaštitu ptica grabljivica “Beloglavi sup” sa sedištem u Novoj Varoši, staraocu prethodnog, odnosno dotadašnjeg rezervata “Klisura reke Uvac”. Uredbom o izmenama i dopunama Uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode “Uvac” određena je zaštitna zona SRP “Uvac” koja u pogledu upravljanja i staranja zajedno sa rezervatom čini jedinstveno zaštićeno prirodno dobro.

Kanjon reke Uvac

Beloglavi sup

Pored veličine, ovaj sistem i po drugim karakteristikama predstavlja jedan od najzanimljivijih speleoloških objekata u Srbiji i predstavlja jedno od temeljnih vrednosti rezervata. Sistem se sastoji od dve pećine i jedne jame čiji su kanali međusobno povezani i imaju ukupnu dužinu od 6185 m.Najveći deo sistema čini Ušačka pećina. Ima dva ulaza, prvi u selu Gornje Lopiže a drugi u koritu Uvca. Za nijansu kraća je Ledena pećina. Glavni kanal Ledene pećine prostire se praktično paralelno glavnom kanalu Ušačke pećine, na rastojanju od oko sto metara. Najmanji, ali i najinteresantniji deo Ušačkog pećinskog sistema čini jama Bezdana. Ulaz u jamu nalazi se na kraju slepe doline Miletin Do.

Kada je reč o pećinama, svakako treba izdvojiti i Tubića, Baždarsku i Javorsku pećinu. Prva se nalazi u selu Lopiže, zaseok Tubići. Ima dva ulaza i povremeno jehidrološki aktivna. Baždarska pećina nalazi se u selu Ursule, deset kilometara severozapadno od Sjenice. Javorska pećina (Durulja) nalazi se um selu Bukovik i kroz nju prolazi Kalipoljska reka – reka ponornica koju na izlasku iz pećine nazivaju Vrševina i koja se uliva u Zlatarsko jezero.

Uvacko jezero

Beloglavi sup

Pećine na teritoriji Specijalnog rezervata prirode “Uvac” odlikuje bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda u vidu stalaktita, stalagmita, stubova, draperija, staklastih iglica itd.

Za više informacija o pećinskim sistemima zlatarskog kraja pogledajte sledeći link:

 

Ušački pećinski sistem

Ušački pećinski sistem

Pećine su brojne i po veličini variraju od potkapina do najvećeg do sada poznatog pećinskog sistema u Srbiji, Ušačkog pećinskog sistema.Pored veličine, ovaj sistem i po drugim karakteristikama predstavlja jedan od najzanimljivijih speleoloških objekata u Srbiji i predstavlja jedno od temeljnih vrednosti rezervata.

 

Specijalni rezervat prirode “Uvac” izdvaja prisustvo 104 vrste ptica. Najveću atrakciju rezervata predstavlja beloglavi sup, retka vrsta orla lešinara impozantne veličine, raspona krila do 3m. Donedavno pred izumiranjem, zahvaljujući svesti i dobroj volji ljubitelja prirode, brojnost beloglavih supova se povećala na 85 gnezdećih parova, odnosno oko 359 jedinki (monitoring iz 2013. godine). Kolonija beloglavog supa u kanjonu Uvac jedna je od najvećih u Evropi.

Uz podršku Rent a car InexLux agencije putujte bilo u Srbiji i regionu.

Vaš siguran partner na svakom putovanju.

Iznajmljivanje automobila po najpovoljnijim cenama u Nišu i Srbiji.

InexLux Rent a car iz Niša pruža usluge iznajmljivanja automobila kako fizičkim licima tako i firmama. Za sve koji nisu u prilici da putuju svojim vozilom, a planiraju poslovni put, odmor (more, planina…) ili žele da obiđu znamenitosti u Nišu i čitavoj južnoj Srbiji naša rent a car agencija Vam stoji na raspolaganju.

Bez depozita i neograničena kilometraža!

Posedujemo bogat i pouzdan vozni park profesionalno održavan sa automobilima najnovije generacije sa bogatom dodatnom opremom. InexLux – Rent a Car Niš nudi iznajmljivanje vozila bez depozita kao i specijalnu dodatnu opremu svojim klijentima koja je deo ponude svakog iznajmljenog vozila. Svako Vaše putovanje biće bezbedno uz maksimalan komfort.

U cenu iznajmljivanja vozila uključena je neograničena kilometraža u zemlji i inostranstvu, GPS navigacija sa ažuriranim mapama Evrope kao i kompletna zimska oprema. U slučaju bilo kakve vrste problema na vozilu naša pomoć je dostupna 24h na teritoriji cele Republike Srbije.

Nalazimo se na dve lokacije, u ulici Cara Dušana 59a, Niš i poslovni pult na Niškom aerodromu “Konstantin Veliki” ili na lokaciju po Vašem izboru.

Vozila najnovije generacije uvek na raspolaganju

Pogledajte našu celokupnu ponudu na stranici Rent a car vozila. Takođe rezervaciju vozila možete izvršiti online, putem email-a ili nas pozovite (+381) 064 430 62 69.

Uz svako vozilo je uključeno putno osiguranje i pomoć na putu 24 časa.

  • Neograničena kilometraža / U zemlji i u inostranstvu.
  • Putno osiguranje / Bezbednost putnika uvek na prvom mestu.
  • GPS navigacija / Ažurne mape Evrope dostupne u svakom vozilu.
  • Sedište za bebe / Najbezbednije mestu u automobilu je rezervisano za mališane.
  • Zimska oprema / Lanci za sneg i ostala zimska garnitura su obavezan deo opreme.
  • Pomoć na putu / Telefonska podrška radi 24 časa dnevno za Vas svakog dana u nedelji!

Putnici koji su prispeli na niški aerodrome mogu zatražiti usluge prevoza do hotela ili smeštaja i pomoć oko prtljaga.

Mogućnost izdavanja / vraćanja vozila i van radnog vremena agencije.

 


InexLux – Sedište:
Cara Dušana 59a, 18000 Niš, Srbija
[Zatražite putanju]

Telefon:
(+381) 064 430 62 69

E-mail:
[email protected]

Radno vreme:
Ponedeljak – Nedelja / 09:00h – 21:00h


InexLux – Aerodrom Niš:
Vazduhoplovaca 24, 18000 Niš, Srbija
[Zatražite putanju]

 

Izvor: Zlatar Info