Park prirode „Đavolja Varoš“ na obroncima planine Radan nalazi se na 89km jugozapadno od Niša. Jedan od kandidata za izbor 7 svetskih čuda ostaviće Vas bez daha.

Jedinstveni spomenik predstavlja pravo čudo prirode koga čine zemljane figure kojih ukupno ima 202 i dva izvora jako kisele vode, „Crveno vrelo“ i „Đavolja voda“.Zemljane figure nastaju kao rezultat erozivnog procesa koji traje vekovima, one  se obrazuju, rastu, menjaju, nestaju i ponovo stvaraju.

Iako u Evropi (Austrija, Italija, Francuska) i Americi ima sličnih pojava, figure u „Đavoljoj Varoši“ su mnogo veće i brojnije.

Druga prirodna retkost na ovom lokalitetu su dva visoko minarelizovana kisela izvora vode poznata pod nazivima „Đavolja voda“ i „Crveno vrelo“.

Postoje brojne legende o „Đavoljoj Varoši“ koje ovo mesto čine veoma mistično, a neke od njih su da zemljane figure predstavljaju okamenjene svatove. Na ovom mestu možete videti i Crkvu posvećenu knezu Lazaru isred koje se nalazi uvrnuto stablo šljive za koje se kaze da su se tu vojnici molili pre nego što su krenuli u boj 1389.godine.

Ova lokacija na samo sat i po vremena vožnje od Niša koju vredi posetiti.

(foto ilustracija: wikipedia.org)