Bloger „Ryanair“-a poziva Evropljane da posete Niš

Jedinstvena priroda i istorija, mogućnost za ekstremne sportove, dobro vino, dobra hrana, a naročito ajvar, kao i uzbudljiv noćni život, neki su od razloga zbog kojih treba posetiti Niš, prma mišljenju jednog Nemca koji za blog avio-prevoznika “Ryanair” prenosi svoje utiske sa raznih destinacija.

Kako kažu iz Turističke organizacije Niš, bloger Herwig Buhrow boravio je ovde kako bi za blog ove kompanije, čiji avioni lete od septembra sa niškog aerodroma, preneo kako se proveo.

Pogledajte originalni tekst na linku blog.ryanair.com/de/reisetipps/5-grunde-warum-du-nis-besuchen-solltest/

Vodiči iz TON-a su se, kažu, potrudili da pokažu Niš u najboljem svetlu, tako da je Buhrow iz Niša poneo dobre utiske.

Kakav god odmor da želite, prenosi ovaj bloger, u Nišu, “gde optimizam pucketa u vazduhu”, možete sve to probati.

„Volite planinarenje, rafting i paraglajding? Bolje ne zaboravite kacigu. Fotografisanje, espreso, izuzetna arhitektura i dobri klubovi vas vraćaju u kolosek? Odaberite Niš“ – poručuje on.

Dobra hrana je još jedan od razloga zašto treba doći ovde – osim rozea koji mu se ovde dopao, preporučuje i rakiju u kombinaciji sa svežim salatama od paradajza i paprike, nakon čega se u kafanama služe i jagnjetina, svinjetina i teletina.

Treba probati, kaže bloger, i ono čime se Niš ponosi – burek sa sirom, spanaćem ili mesom, uz obavezni jogurt, ali i ajvar koji zove “najboljim biljnim kavijarom na Balkanu”.

„Na pijacama dominira crvena boja, jer se u Nišu paprika obožava. Bilo pečena, punjena ili ukuvana u ajvar – paprika uvek prolazi“ – kaže Herwig Buhrow.

Na ovog mladića je i noćni život u Nišu ostavio utisak, i to posebno muzički festivali u Tvrđavi, uz pivo.

Žive rok i džez svirke svake večeri u Tvrđavi… Bilo da šetate centralnim ulicama, sedite sa pivom pored reke ili idete od kluba do kluba, nebitno gde – dobra muzika će vas uvek pratiti“ – prenosi on svoje utiske.

Uobičajenu cenu piva od oko 1,5 evra ne smatra visokom, a ono što primećuje je da se Srbi lepo oblače kada izlaze i preporučuje strancima da u svoj kofer obavezno spakuju jednu pristojnu košulju.Grad u kome je rođen car Konstantin Veliki, kaže on, treba da posete naročito oni koje interesuje istorija i posebno im preporučuje arheološko nalazište Medijana.

I sve je drugačije u ovom gradu, „na tri sata leta od kuće“, što je još jedan razlog za Evropljane da ga posete.

Ovde vam se raduju, a priče koje ćete pričati garantovano niko od vaših prijatelja nije ni čuo, ni doživeo“ – zaključuje bloger.

Tekst preuzet sa sajta juznevesti.com