Užitak u vožnji starih mangupa

Komfor i funkcionalnost automobila važan faktor
17/07/2017
Omiljene destinacije za beg Nišlija od problema
26/10/2017

Ko god je barem jednom imao priliku makar da kroči unutar šasije nekog od velelpnih automobila stare ere, zna kakva se strast razvija pri prvom susretu čoveka i oldtajmera. Postoje, razume se oni koji više vole da im u vožnji proradi adrenalin, da zaškripe gume i da osete svu moć novih šasija, jakih motora, ispitaju elektroniku. Njima preporučujemo da se zaustave, ukoliko ne žele da budu deo našeg vremeplova, a onima koji bi da zaplove kroz druge epohe, peporučujemo da nas prate. Ako se pak, posle teksta i jedni i drugi predomisle, pa ne žele da sarađuju sa oldtajmerima, već požele da krstare putevima u novim automobilima, ponudu vozila koja se mogu iznajmiti, mogu naći na naslovnoj strani rent-a-car sajta. A za sladokusce, ovaj put iskačemo iz okvira.

Shelby 427 Cobra prešišao pedesetu

Apsolutno sve što je vezano za ovaj model automobila, vredno je izdvojenog vremena za čitanje i potrošenih nekoliko minuta za istraživanje. Reč je o automobilu čiji je odnos snage i težine neverovatan. Američki trkački auto sa motorom Forda, bio je dugo korišćen za trke, a danas bi trebalo izdvojiti nekoliko stotina hiljada tolara za ovakav model. To je svakako neuporedivo manje nego 5,5 miliona dolara, koliko košta Cobra Super Snake model istog ovog automobila.

Kad pohvali Enzo Ferari

Kako god izgovarali ime ovog automobila, potpuno je nebitno jer je reč o automobilu koji kako god nazvali, na isti način odiše stilom. Jaguar E tipa proizveden je 1961. I i dalje pleni svojim izgledom. Enzo Ferari je za ovaj model svojevremeno rekao da je najlepši auto ikada napravljen, a to se i te kako ceni, zar ne?

Oldtimer 2

Pažnja, Italijan na drumu

Italijani su, saglasićete se, oduvek bili vrhunski dizajneri, a njihovi modeli privlačili su pažnju bez obzira na godine. Sada već davne 1969. u Modeni je proizveden model Maserati Ghibli 4.7. Reč je o modelu koji bi svaki ljubitelj automobila poželeo, a maštarije o njemu more svakog ko je zaljubljen u spoj dizajna i moćne mašine.

Aston Martin i futuristički dizajn

Sigurno jedna od simpatičnijih prekretnica u proizvodnji automobila jeste model Aston Martina DB5 iz 1964. Prefinjeni dizajn postao je poznat kada je njega «projahao» ni manje ni više nego Džejms Bond.

Mercedesova dominacija
Ono što sigurno model 300 SL Gullwing odvaja od drugih modela jeste dizajn vrata. Reč je o automobilu koji je na listi kul automobila pozicioniran vrlo visoko. U to vreme bio je to najbrži model na ulicama, a vrata su mu se otvarala podizanjem na gore. Reč je o 1957. godini.

oldtimer 3
Mašina za pamćenje
Ozbiljno odmakao od svih dotadašnjih konkurentnih automobila Ferrari Dino 246 GT priča svoju priču počev od 1969 kada su se u svetu alsfalt i vazduh usijali od silnih revolucija. I baš to – revolucija je i ovaj automobi. Stvoren za igranje i potrepljen brzinom, ovaj Ferari dopao bi se svim ljubiteljima naprednog klasika.

U korak za njim…
Sličnih godina je i legendarni Italijan čiji dizajn dosta podseća na Ferari po svojim performansama. No, mnogi kažu da je bolji čak i od Ferarija. Reč je o autu Lamborgini Miura, koji je takođe više puta krasio filmska platna.

Poznat i među igračkama

Kada je firma Burago počela sa izradama maketa, niko nije verovao da će Ferari postići toliku popularnost, čak i kao igračka. Model iz 1962 Ferrari 250 GTE bio je jedan od najzanimljivijih sportskih automobila koji je okarakterisan i kao trkački auto za porodične ljude. E baš taj automobil postao je poznat i u svetu igračaka.

Comments are closed.