Svi razlozi udesa i načini prevencije

Omiljene destinacije za beg Nišlija od problema
26/10/2017
Nezaustavljivi i na kiši i na snegu
15/11/2017

Kada sa televizije naiđu kampanje koje preveniraju udese, vrlo često uzima se samo jedna fraza u obzir «vozite pažljivo!». Međutim, nije samo nepažljiva vožnja razlog brojnim udesima, i ne dešavaju se samo udesi zbog odsustva koncentracije. Razume se, ovo može biti presudan razlog, ali je nebrojeno i onih drugih, zbog kojih se udesi događaju. Da bismo skrenuli pažnju na važnost prevencije udesa, govorićemo o uzrocima i najčešćim greškama, kako prodavaca, tako onih koji iznajmljuju automobile ili ih proizvode i prodaju. O greškama koje prave vozači, takođe ćemo progovoriti, jer se uprkos kampanjama, one iznova ponavljaju. Udesa je bilo, i biće ih, ali se načini povećavanja bezbednosti, moraju kreirati na greškama koje se prave.

 Apsolutno zlatno pravilo

Rastrojena vožnja je sve veća pretnja iz godine u godinu, i oduvek je bila uzrok automobilskih nesreća već poslednjih nekoliko decenija. Moramo pomenuti da se posebna pažnja na putu mora obratiti na to da pri vožnji nema kucanja poruka, jedenja, čitanja, šminkanja i popravljanja šminke ili razgovaranja telefonom za volanom. 

Vozio vrlo polako i oslobođeno…

Valjda je činjenica da je vožnja u pijanom stanju štetna opšte poznata i izlišno je dokazivati sve štetne činjenice koju nosi. Pijana vožnja je jedan od najopasnijih razloga incidenata na putu, i najčešći uzrok smrtnih slučajeva. Ukoliko pijete, bolje je uzeti taksti ili dati svoje ključeve treznom vozaču. Posledice mogu biti nesagledive i zapamtite: «Ne, ne vozite bolje u pijanom stanju!»

Brza vožnja

Drugi razlog koji bi trebalo uvek imati u vidu jeste da je brza vožnja drugi razlog stradanja. Staze za vožnju pravljene su za vežbanje vožnje, a testove brzina nikako ne bi trebalo raditi na ulici. Treba povesti računa i o ispravnosti automobila. Pa je bolje birati automobile sa automatskom blokadom brzine i ispravnim delovima. Pojedine rent-a-car kompanije trude se da svoje automobile održavaju u izuzetnom stanju. Rent-a-car je uvek bolja opcija nego voziti automobil sumnjivog stanja. Pogotovu ne brzo.

Nepravilno prestrojavanje

Promena trake često je uzrok saobraćajnih nezgoda. Agresivno prestrojavanja može dovesti do užasnih nesreća. Važno je obratiti pažnju prilikom menjanja trake, ali i voditi računa kako se drugi prestrojavaju.

Mokar kolovoz

Naravno da se mokar kolovoz ne može izbeći uvek. Iako savetujemo da se nekada ne vozi po nepovoljnim uslovima, ako krećete na put, ipak vodite računa o kolovozu. Prevencija je obezbediti dobre gume, ali i prilagoditi vožnju uslovima puta.

 Ne prolazite kroz crveno

Možda je veoma glupo ponavljati priču da se kroz zeleno prolazi, a na crveno staje. Ipak, iznova se ponavlja da crveno uvek znači stati. Čak i kada je ulica prazna, prolazak kroz crveno svetlo može da vam napravi probleme. Imajte u vidu da je život važniji od nekoliko minuta na crvenom.

Noćna vožnja

Nedostatak vidljivosti čini da se teže uočavaju nevolje. Budite sigurni da ste na putu dekoncentrisaniji i da naprežete oči, pa povedite računa i vozite danju uvek kada je to moguće.

Dizajn

Ponekad su nesreće uzrokovane i greškama na samom automobilu. To ne možete izbeći, ali možete prevenirati tako što ćete sve primedbe onih koji su već imali iskustava sa pojedinim automobilima. To će vam pomoći.

 

 

 

 

 

Comments are closed.