Omiljene destinacije za beg Nišlija od problema

Užitak u vožnji starih mangupa
13/10/2017
Svi razlozi udesa i načini prevencije
14/11/2017

Kako ono kaže stara poslovica, svakome nekad dođe “žuta minuta”. Niko sa sigurnošću nikada nije ispripovedao dovoljno dobru anegdotu da opiše šta je to zapravo “žuta minuta”. Ali, kada bolje razmislimo, svako je makar jednom prepoznao upravo to stanje, kada je umoran od svega, kada ga mračna aura obavije sa svih strana, i kada bi samo da pobegne što dalje od problema, od ljudi, od grada, i na koncu od sebe. Poneki gradovi imaju tu  prednost da su smešteni duboko u kotlini koja je okružena brojnim turističkim destinacijama, na koje, istina, retko kada obraćamo pažnju. Ali kada naiđe “žuta minuta” listamo kataloge svesti gde bismo mogli da pobegnemo i najbolje napunimo baterije, terajući žutu minutu što dalje od sebe. Za pojedine destinacije odlučujemo se prema dostupnosti i blizini za biciklu ili hodanje. No, do nekih je potrebno upaliti motor automobila, a tada na scenu stupaju premišljanja. Oni koji nemaju automobile vrlo često odlučuju se za iznajmljivanje auta. Bogate ponude rent-a-car agencija čine da nam odlazak ne predstavlja problem već zadovoljstvo. A ukoliko odlučite da iz kolekcije niškog rent-a-car izaberete svog mezimca i zajezdite novim i starim putevima, mi vam možemo pomoći sa nekoliko zanimljivih, a ne preterano dalekih destinacija.

Vlasina i za zimu i za leto

Smešteno na preko hiljadu metara nadmorske visine, ovo jezero pleni svojom lepotom, već na pogled, a kamo li na dodir ili kupanje. U letnjim danima, jezero je nešto svežije, a mikroklima čini da možete za tren oka pobeći iz usijanog asfalta u šumovit krajolik sa kiseonikom koji će otvoriti svaku poru. Vlasinsko jezero se nalazi na sat, dva vožnje od Niša, u opštini Surdulica. Površine je 15 kilometara kvadratnih, a na pojedinim mestima duboko je i do 35 metara. 1204 m nadmorske visine čini da se i figurativno i bukvalno izdignete iznad sopstvenih problema, i promotrite gde bi trebalo praviti rezove promena. Tri sela koja su smeštena na obalama nude i povoljan smeštaj, a tokom zime možete skijati na divljim stazama ili šetati pokraj jezera koje tokom zime često zaledi. Vlasinsko jezero zanimljivo je i zbog plutajućih ostrva koja šetaju sa jednog na drugi kraj jezera. Bogatstvo kulturnih spomenika kao što su Crkva Svetog Ilije, Manastir u Palji, Klisura, Crkva Svetog Nikole u Crnoj  Travi, Kula u Klisuri, Crkva Svetog apostola Petra u Ruplju itd. je nesagledivo, pa vam sigurno neće biti nimalo dosadno.

Vodopadi za ljubitelje prirode
Iako se do vodopada o kojima govorimo, od Niša baš ne može stići pešaka, možete otići do destinacija koje će vas oplemeniti, parkirati automobil i krenuti u avanturu. Na obroncima Stare planine, nalazi se pregršt vodopada koji će umiriti vaš uzburkani um, prijatnim šumovima.Vodopad Tupavica sigurno je jedan od najprimamljivijih kada je u pitanju Stara planina. No, nije to jedini vodopad na tom mestu.  Čunguljski skok, Bigar, impresivni Piljski vodopad, Koprenski vodopad, samo su neki od većih koje vredi pomenuti, a koje možete obići u jednom danu. Pa, šta Vam više treba?

pecurke

Seoski turizam – oaze smisla

Interesantno je koliko je u poslednje vreme zaživeo turizam u selima od kojih su mnogi digli ruke. Bežanje u gradove na veliko, a potom vraćanje selima i prirodi kroz turističke agencije, pomalo čudi, ali je opravdano. Život na selu jeste naporan i katkad surov, ali boravak u selu nikako nije. Stoga se brojni seoski domaćini, prateći društvena naviranja, odlučuju da obezbede uslove kako bi oni koji žele beg od grada, mogli da se odmore. Sela poput Gostuše na Staroj planini nude čak i apartmane, dok poneka kao Sesalac nadomak Sokobanje imaju Eko kampoe da bi se ljudi potpuno “ogolili” pred prirodom. Sela podno Malog Jastrepca, poput Krajkovca, Oblačine, Biljega, nude spoj prirode – jezera, reke, šume sa obiljem zdrave hrane – sir, mleko, jaja, vrganji, lisičare… Na vama je da odlučite gde ćete.

 

 

Comments are closed.