Hoteli iz “onih vremena“
23/04/2018
Niš za početnike
22/05/2018

U žiži je interesovanja, poslednjih dana, u Nišu ali i čitavoj Srbiji, priča o niškom aerodromu, koji već godinama prevozi putnike do raznih destinacija. Ne hoteći da ulazimo u političke kontekste ove priče, progovorićemo sa turističkog aspekta. Značaj aerodroma za Nišlije, ljude iz regiona, ali i sve one koji su dobili priliku da Niš posete, je neupitan. Zbog toga smo odlučili da o aerodromu progovorimo kao o važnom savezniku za upoznavanje novih kultura i naroda, novih predela i gradova. Želimo da skrenemo pažnju na sva ona divna mesta do kojih sa ovog aerodroma, još uvek po jeftinim cenama, možete odleteti. Zamislimo samo koliko bi Niš ostao oštećen kada bi nakon nekoliko godina flerta sa evropskim gradovima, morao da posustane. Stoga, nećemo o negativnim scenarijima, nego da vidimo gde nas to sve niški aerodrom vodi.

Prestonica Švedske

Do glavnog grada Švedske koji je ujedno i najveći grad u ovoj zemlji, iz Niša leti Ryanairov Boing 737-800 koji osim udobnošću predstavlja i izuzetno bezbedan avion. Politčko sedište Švedske u kom su smešteni i Kraljevska švedska akademija nauka, Karolinski institut i Švedska akademija koja određuje dobitnike Nobelove nagrade, predstavlja grad izuzetne lepote. Direktna veza iz Niša, Nišlijama koji rade i studiraju tamo je izuzetno važna, ali vazdušna luka omogućava i Šveđanima da vikend provedu u Nišu. Otkako je aerodroma, Niš je prepoznatljiviji na mapi.

 Najveći grad Švajcarske

Prva naselja koja su prethodila današnjem Cirihu vezuju se za praistoriju. Oblast je bila prepoznatljiva još za vreme Rimskog carstva, a naselje Turikum poznato je i tokom kasnijih faza vladavine velikih imperatora. Karlo Veliko je na mestu starorimskih ruina izgradio prepoznatljiv grad koji je mnogo kasnije, slučajno bombardovan tokom Drugog svetskog rata. Deo nasleđa bio je nažalost potresen ovim nemilim događajem. U dvadeset i prvom veku, iz Niša do Ciriha stiže se Erbasom A320 koji pripada kompaniji Swiss.

Sa Ircima i do Berlina i Milana

 Do prestonice Nemačke, veoma važne za Srbiju i Srbe koji grade karijeru na Zapadu, leti takođe irska kompanija Ryanair. Njihovi Boinzi iz Niša lete još i za Dizeldorf, Bratislavu i Bergamo. Berlin predstavlja značajnu destinaciju, a kao drugi najveći grad u Evropskoj uniji pruža bogatstvo arhitekture, muzejske sadržaje, sportske manifestacije. Pomenut je prvi put u 13. veku, a bio je prestonica Brandenburga, Pruske i Nemačkog Rajha. Na nekoliko kilometara od Milana nalazi se aerodrom Bergamo, do koga su letovi iz Niša mogli da koštaju i svega desetak evra ukoliko se rezervišu na vreme. Prestonicu italijanske i svetske mode možete obići za nekoliko dana, i vratiti se puni novih iskustava.

Wizzair i njegove destinacija

 Nekada je bilo potrebno da čitave dane odvojite za odlazak i dolazak iz mesta koja ćemo pomenuti, a pritom ili umorni vozite do njih ili se klackate autobusom. Danas, sa kompanijom Wizzair možete iz Niša leteti na nekoliko mesta. Možda najzanimljiviji grad jeste Malme u Švedskoj, do koga se sada stiže lako i bezbedno. Tu je još i Memingem i Dortmund, pa Nemačka predstavlja jedano od mesta koje je odlično pokriveno letovima iz Niša. Švajcarski Bazel još jedan je divan grad na Rajni koji svakako treba posetiti. A sada je to iz Niša i više nego dostupno.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.